Flight Simulator downloads, resources and active forum.

Picture of the week

About us

Dutchfs.com is one of the eldest homepages dedicated to the Dutch Flight Simulator-community. Since 1997 one can find information about various flight-simulation-programs: Microsoft FSX, Dovetail Games FSX Steam Edition, Lockheed-Martin Prepar3d, Laminar Research X-Plane and Flight Gear. There is also a lot of information available about Microsoft Flightsimulator 9 and earlier. In our forum we offer information and knowledge-sharing about these flight-simulators for pc. We also have a download-library containing various manuals, downloads for liveries, scenery, panels etc.

Search the FREE Dutchfs.com download libary

Flightsim version:
Keyword:

How it works?

Enter your Microsoft Flight Simulator version. Search for a certain keyword. For example "KLM" if you want to have a KLM repaint or search for "Netherlands 2000" if you want the Dutch scenery on your computer.

  De selecties
  Posted by Bas - Source: Dutchfs.com - 6789 views
  Published: 20-02-2005
  Begin oktober nam ik het besluit met EPST contact op te nemen om me in te schrijven voor de selecties. Na telefonisch contact had ik een afspraak staan voor 19 oktober om Fase I te doen, de COMPASS test en technisch inzicht test.

  De COMPASS test vind plaats achter de computer en bestaat uit 6 onderdelen waarvoor je elk 7 punten kan halen. De onderdelen zijn: Control, Slalom, Memory, Mathematics, Orientation & Taskmanager. Bij Control moet je dmv een joystick een balletje dat naar boven en naar beneden uitslaat in het midden houden. Tegelijkertijd moet je dmv voetenstuur een balletje op de streep houden die naar links en rechts uitslaat. Mijn score: 7 punten.
  Bij de Slalom moet je dmv de joystick een object over een kronkelweg laten gaan. Het vervelende bij deze test is dat de joystick niet gelijkmatig stuurt. Mijn score: 2 punten.
  Bij Memory moet je twee getallen onthouden, deze zijn die van de altimeter, heading of speed. De getallen verschijnen een korte tijd op het scherm, verdwijnen dan en even later moet je ze opnieuw invullen. Mijn score: 6 punten.
  Mathematics is een rekentest waabij je in korte tijd verschillende hoofrekensommen moet maken, je krijgt hierbij een kladblaadje waar je aantekeningen op mag maken. Mijn score: 7 punten.
  Orientation is dus een orientatie test, bij deze test krijg je meerdere instrumenten van waar je de toestand van het vliegtuig kan aflezen. Daaronder staan dan 4 vliegtuigen en jij moet bepalen welke overeenkomt met de gegevens van de instrumenten. Mijn score: 7 punten.
  Bij de laatste tes, de Taskmanager, moet je tegelijkertijd reageren op visuele meldingen en gevens van de autopiloot die je moet doorvoeren. Bij deze test moet je echt je aandacht er bij houden en heel belangrijk is dat je beseft dat de autopiloot net zo belangrijk is als de visuele meldingen. Mijn score: 6 punten. Mijn uiteindelijke score kwam op: 35 uit 42.
  Hierna krijg je na een korte pauze de technisch inzicht test, dit zijn gewoon 15 technische vragen die je moet beantwoorden. Mijn score: 12 uit 15.
  Ik was dus door de eerste fase heen, Nicole, de officemanager, feliciteerde me en vertelde me dat er een uitnodiging zou komen voor Fase II. We spraken wel af dat ik de slalom overnieuw zou doen vanwege het matige resultaat.

  Na een paar dagen kwam dan ook de uitnodiging voor Fase II en gelijk, indien Fase II goed was verlopen, voor Fase III. Fase II was een soort van psychologische keuring, het ging erom om te kijken of jij geschikt bent als piloot en of je door de maatschappijen aangenomen zou worden. Ook deze keuring vond plaats in het kantoor in Utrecht. Het begint 's ochtends als je met elkaar kennismaakt en jezelf voorstelt, hier was het ook dat ik Steven van DFS tegenkwam, iets waar we pas later achter kwamen. Onze begeleiders waren Nol en Robin. Nol is een ex-captain van Martinair en Robin is de engelse Mentor uit Oxford.
  Na de kennismaking kregen we allemaal een persoonlijke opdracht waarin je een situatieschets kreeg en dan moest bepalen wat je als eerste zou doen en welke spullen je het belangrijkst zou vinden. De situatie was die van de klassieke stranding op een onbewoond eiland, het doel was overleven en wegkomen. Hierna werd de groep in tweeŽn gesplitst en moest elke groep dezelfde opdracht opnieuw doen maar dan in overeenstemming met elkaar. Het gezamenlijke plan moesten we dan aan de begeleiders voorleggen en verdedigen.
  Hierna was het tijd voor de lunch tijdens welke ik ook gelijk de slalom opnieuw heb gedaan. Mijn score: 6 punten, dit bracht het totaal op: 39 uit 42.
  Na de lunch werd de groep wederom in tweeŽn gedeeld en elke groep kreeg de opdracht mee om van allerlei stukjes hout een brug te bouwen die 1 A4 hoog en 3 A4 lang moest zijn. Daarnaast moest de brug een bekertje water kunnen houden. Het enige vervelende was dat we vanaf het tweede kwartier alleen maar mochten gebaren en de laatste 5 minuten alleen maar mochten bouwen en zelfs niet meer gebaren. Wonder boven wonder hadden we een brug gebouwd die het bekertje hield en aan de eisen voldeed.
  Hierna was het tijd voor persoonlijke gesprekken met Nol en Robin en wederom een paar testen. De groep werd opnieuw in tweeŽn verdeeld en wij gingen als eerste de testen doen. Het bleek een rekenkundige test en een test uit het simulatorboekje dat we van te voren hadden ontvangen. Nadat dit ook goed was verlopen waren wij aan de beurt voor de persoonlijke geprekken die naar mijn mening veel prettiger waren dan die destijds bij de KLM. Aangezien ik als enige op de fiets was en dus het dichtsbij woonde was ik als laatste. Dat werd een, voor mijn gevoel, lange en zenuwachtige zit. De gesprekken zelf verliepen goed en ik had er dan ook een positief gevoel over. Nadat ik mijn mobiele nummer bij Nicole had achter gelaten en zij mij verteld had dat als ik door was vanavond nog gebeld zou worden ging ook ik naar huis. Nog dezelfde avond kwam inderdaad het verlossende telefoontje dat ik door was.

  De donderdag erna, de derde fase, de simulatortest. Samen met nog twee anderen, nu klasgenoten, waren wij in de ochtend ingedeeld. Na een briefing van Nol over de systemen en wat te doen gingen we naar beneden. Wederom was ik op de fiets en dus als laatste aan de beurt. Na lang wachten was ik aan de beurt, Nol zou de test afnemen en Robin zou vanaf de derde stoel waarnemen. De test bestond voornamelijk uit dalen en stijgen, bochten maken, koers en hoogte aanhouden en uiteindelijk alles tegelijk. Tijdens de test stelde Nol allerlei vragen om te kijken of ik meerdere dingen tegelijk kon doen. Nadat de test was afgerond kreeg ik gelijk van Nol te horen dat ik er doorheen was, ik kon het niet geloven. Even later kwam Dick Verburg, de directeur, binnen om me te feliciteren en me uit te leggen wat komen ging. Aallereerst het laatste fase, een medische keuring.

  Deze medische keuring moest je zelf bespreken en vond plaats bij het Aviation Medical Center, die een deel uitbesteedde aan het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. De keuring bestaat uit een ECG (hartfilmpje), een EEG (hersenfilmpje), een thorax (longfoto), fysieke test, ogentest, gehoortest en uiteindelijk een bloed- en urinetest. De EEG en thorax krijg je in het St. Antonius en de rest op locatie op bijvoorbeeld Schiphol of Maarssen. Ik koos voor Maarssen zodat ik weer met de fiets zou kunnen gaan. De uitslag hiervan word je na bepaalde tijd toegezonden icm met het Medisch brevet indien je geslaagd bent. Na een paar weken lag het Medisch brevet op de stoep en hiermee waren de selecties dan definitief afgerond.

  Alles bij elkaar ben een kleine twee maanden met de selecties bezig geweest. Al lijkt dit lang zeker tijdens Fase II & III had ik het gevoel er doorheen te vliegen. Het was nu zeker, ik zou gaan vliegen. Een onbeschrijflijk gevoel van vreugde en verbazing ging over mij heen.

  Volgende keer: de voorbereidingen op het vertrek.

Dutchfs Twitter Facebook